جایگزینی نهاده‌های دامی؛ از تحقیقات تا اجرا

اقتصادسبز آنلاین: رئیس موسسه تحقیقات علوم دامی گفت: با توجه به آنکه بخش اعظم نهاده‌های دامی از خارج وارد می‌شود، جایگزینی بخشی از آن ضرورتی برای صنعت دامپروری محسوب می‌شود.

حسن خمیس آبادی رئیس موسسه تحقیقات علوم دامی کشور با اشاره به دستاوردهای تحقیقات علوم دامی کشور گفت: براساس تامین امنیت غذایی و وظایفی که برعهده موسسه در برنامه هفتم گذاشتند، بحث جایگزینی نهاده های دامی از جمله دستاوردهای مهمی است که موسسه به آن دست یافت.
به گفته وی، با توجه به آنکه بخش اعظم نهاده های دامی از جمله کنجاله سویا، ذرت و درصدی جو از طریق خارج وارد می شوند، از این رو بدنبال راهکاری بودیم که با جایگزینی بخشی از نهاده ها از خروج ارز تا حدامکان جلوگیری شود، براین اساس یکی از راهکارهایی که انجام شد بحث استفاده از خوراک کامل در تغذیه دام بود که توانستیم با توجه به نیاز غذایی و شرایط فیزیولوژیکی دام که در گروه های مختلف زندگی دارد به تامین نیازهای مختلف غذایی با دستیابی به فناوری مربوطه دست یابیم.
خمیس آبادی ادامه داد: استفاده از علوفه های کم آب بر از دیگر دستاوردهای موسسه است که در کاهش خروج ارز و تامین غذای دام نقش بسزایی دارد، همچنین یکی دیگر از فناوری ها که جدیدا به آن دست پیدا کردیم، بحث استفاده از فرم آلی عنصر روی در تغذیه دام و طیور است و عنصر روی یکی از مواد آلی است که در جذب بیش از ۷۰ نوع آنزیم که در دستگاه گوارش دام لازم است، نقش دارد. این عنصر روی به اشکال مختلف وارد می شود و قابلیت هضم برای دام را افزایش می دهد.
این مقام مسئول ثبت نژادهای بومی از دیگر دستاوردهای موسسه تحقیقات علوم دامی اعلام کرد و افزود: یکی از ذخایر ژنیتیکی کشور ذخایر دام وطیور است که مخصوصا در دام سبک ۲۷ نژاد بومی داریم که با ثبت نژادها در راستای امنیت غذایی و وظایفی که در برنامه هفتم بر عهده ما و معاونت امور دام گذاشتند، دست یافتیم.
وی ادامه داد: کاهش وابستگی به نهاده های دامی با استفاده از پسماندهای کشاورزی در تغذیه دام از دیگر دستاوردهاست که به فناوری و به جداول نیاز تغذیه دام و طیور دست یافتیم؛ به طوریکه تمام اجزای مواد خوراکی مشخص شده است که می تواند ما را به اهداف تعیین شده نزدیک تر کند.
خمیس آبادی با اشاره به ارتباط دستاوردهای موسسه تحقیقات علوم دامی با امنیت غذایی بیان کرد: موسسه تحقیقات علوم دامی یکی از ارکان اصلی تحقیقات حوزه دامپروری است که به عنوان بازوی علمی همراه با معاونت امور بهبود تولیدات دامی فعالیت می کند و دستاوردهایی که در راستای امنیت غذایی به عرصه تولید عرضه می شود، باید از خروج ارز جلوگیری و از طرفی از ذخایر ژنتیکی حفاظت کند.
رئیس موسسه تحقیقات علوم دامی کشور افزود: در راستای تامین امنیت غذایی وظایفی که برعهده موسسه تحقیقات علوم دامی است، مشخص و برای دستیابی به اهداف، ۶ محور در موسسه تعریف کردیم تا به دانش فنی دست یابیم و از خروج ارز و ورود نهاده های وارداتی تا حدامکان جلوگیری شود.
خمیس آبادی با اشاره به چالش های پیش روی صنعت دامی گفت: با توجه به شرایط اقلیمی که در کشور و اکثر ممالک جهان با آن روبرو هستیم، بزرگترین مسئله، موضوع آب و زمین های کشاورزی است که باید رفع کنیم تا تامین خوراک دام، با سهولت بیشتری انجام شود.