سردرگمی بازار جهانی دانه های روغنی
کاهش عرضه جهانی دانه سویا و افزایش قیمت آن از یک سو و از سوى دیگر، افزایش تقاضا برای روغن و کنجاله سویا بدنبال اختلال در صادرات روغن آفتابگردان و کنجاله از دریای سیاه، روند نامشخصى را براى دانه و خام سویا ایجاد کرده است.
ضمن اینکه، قابلیت بازار برای تامین منابع بیشترى از روغن سویا در پاسخ به فشار تقاضاى پیش بینی نشده از سوى بازار مصرف هم، محدود است.
تولید روغن سویا در هند و آرژانتین بواسطه کاهش فروش دانه توسط کشاورزان محدود شده است. تولید روغن سویای ایالات متحده همچنان در مسیر رسیدن به رکورد ۱۱.۸ میلیون تن در این فصل میباشد، با این حال، تولید فراتر از این میزان با توجه به احتمال کاهش ذخایر سویای ایالات متحده، تقریبا دور از ذهن خواهد بود.
برآوردها از میزان تولید خام سویا در دنیا براى سال جارى ٢٠٢١/٢٠٢٢ (اکتبر-سپتانبر) حدود ۶٠.۶ میلیون تن میباشد. اما، نگرانى اصلى در افزایش میزان مصرف و تقاضاى خام سویا در سال جارى با رشد ٣٠٠-۴٠٠ هزار تن و تا سقف ۶٠.٨ میلیون تن میباشد.
مصرف روغن سویا در حال حاضر، با توجه به کمبود عرضه خام آفتاب، در برخى از کشورها (مشخصاً مصر و هند) افزایش یافته است. مصرف روغن سویا احتمالاً در آرژانتین نیز از برآوردهای اولیه فراتر خواهد رفت و تا حدودی جایگزین روغن آفتابگردان در بازار داخلی را خواهد گرفت.
به نظر من، کماکان دولت ها، اقدام به اعمال کاهش عوارض/مالیات بر واردات و از سوى دیگر عرضه بیشتر از محل ذخایر استراتژیک روغن موجود، در راستاى کنترل قیمت انواع روغن خوراکى، اقدام نمایند.به نظر تقاضاى قابل توجهى از روغن در ماه آوریل/مى در بازار باشد.