شیر گاومیش؛ سرمایه‌ای خاموش در توسعه لبنیات صادرات‌محور






لینک کوتاه : https://kdlfu.ir/?p=10588

شیر گاومیش؛ سرمایه‌ای خاموش در توسعه لبنیات صادرات‌محور

شیر گاومیش؛ سرمایه‌ای خاموش در توسعه لبنیات صادرات‌محور

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی خوزستان گفت: گاومیش توانایی مصرف خوراک‌های کم‌کیفیت از جمله بقایای نیشکر را دارد که این ویژگی می‌تواند با کاهش هزینه‌های تغذیه، بهره‌وری اقتصادی پرورش این دام را افزایش دهد.

محمدرضا مشایخی با اشاره به این‌که گاومیش توانایی مصرف خوراک‌های کم‌کیفیت و هضم بقایای محصولات کشاورزی از جمله نیشکر را دارد؛ افزود: این قابلیت فرصت‌های قابل توجهی برای کاهش هزینه‌های تغذیه و افزایش بهره‌وری در اختیار دامداران قرار می‌دهد.

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان با بیان این‌که حدود ۱۰۰ هزار هکتار از اراضی خوزستان زیر کشت نیشکر است که سالانه مقادیر فراوانی از محصولات جانبی مانند سرشاخه نیشکر، پیت، باگاس و ملاس نیشکر از آن به‌دست می‌آید؛ گفت: سرشاخه نیشکر پس از خرد شدن، در صورت افزودن اوره و ملاس، قابلیت سیلو شدن داشته و می‌تواند در تغذیه دام نقش مؤثری ایفا کند.

مشایخی ادامه داد: طبق تحقیقات استفاده از پیت، باگاس و سرشاخه غنی‌شده نیشکر در تغذیه گوساله‌های نر گاومیش علاوه‌بر کمک به تولید گوشت، هزینه‌های تغذیه را نیز کاهش می‌دهد.

وی با توضیح این‌که بهترین زمان آغاز پرواربندی گوساله‌های نر گاومیش زمانی است که وزن آن‌ها به ۱۸۰ تا ۲۰۰ کیلوگرم برسد؛ گفت: در دوره پرواربندی ۱۵۰ روزه و با استفاده از جیره‌ای متشکل از ۵۰ درصد علوفه و ۵۰ درصد کنسانتره، میانگین افزایش وزن روزانه یک کیلوگرم و ضریب تبدیل خوراک به وزن زنده ۲/۶ به‌دست می‌آید که در صورت استفاده از کنسانتره بیشتر، افزایش وزن روزانه بالاتری نیز قابل دستیابی است.

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات خوزستان با بیان این‌که از ابعاد مغفول در توسعه گاومیش، افزایش ارزش افزوده شیر این دام است؛ افزود: فرآوری شیر گاومیش به محصولات خاص مانند انواع پنیرها، به‌ویژه پنیر موزارلا، بستنی‌ها و ماست‌ها می‌تواند پرورش گاومیش را از نظر اقتصادی با گاوهای دورگ و اصیل رقابت‌پذیر کند.

مشایخی با اشاره به تجربه موفق کشور ایتالیا گفت: در این کشور تقریباً تمام شیر گاومیش صرف تولید پنیر موزارلا می‌شود و عرضه خام آن مرسوم نیست.

وی ادامه داد: این پنیر به‌صورت گسترده به اروپا صادر شده و از هر ۶ تا ۷ کیلوگرم شیر گاومیش، یک کیلو پنیر موزارلا با قیمت حدود ۲۰ دلار تولید می‌شود.

مشایخی تأکید کرد: تمرکز بر تولید فرآورده‌های لبنی خاص از شیر گاومیش می‌تواند نقشی مهم در توسعه اقتصادی پرورش این دام ایفا کند.

 

چهاردهمین نمایشگاه بین المللی چهاردهمین نمایشگاه بین المللی چهاردهمین نمایشگاه بین المللی چهاردهمین نمایشگاه بین المللی چهاردهمین نمایشگاه بین المللی چهاردهمین نمایشگاه بین المللی مجمع اتحادیه مجمع اتحادیه مجمع اتحادیه
تمامی حقوق متعلق به اتحادیه شرکت های تعاونی کشاورزی گاوداران و دامداران صنعتی خراسان رضوی