کاهش وابستگی صنعت دام به واردات با اصلاح ساختار زراعت کشور
کاهش وابستگی صنعت دام به واردات با اصلاح ساختار زراعت کشور
رئیس بخش تحقیقات تغذیه دام و طیور موسسه تحقیقات علوم دامی کشور بر لزوم برنامه ریزی برای افزایش بهره وری در تولید و مصرف نهاده های وارداتی به ویژه حوزه زراعت ذرت، سویا و جودر کشور با هدف کاهش وابستگی به واردات نهاده های دامی تاکید کرد.
علیرضا آقاشاهی در گفتوگو با خبرنگار ایانا بیان کرد: ما برای تامین دو نهاده ذرت و کنجاله سویا ۸۰ درصد و برای تامین نهاده جو حدود ۴۰ درصد به واردات از خارج از کشور وابسته هستیم. حجم بالای واردات این محصولات از یک سو و با توجه به محدودیت منابع آب و خاک و عدم امکان گسترش سطح زیر کشت این محصولات از سوی دیگر، باید به فکر راهکاری برای بهبود شرایط موجود باشیم.
وی با یادآوری امکان صرفهجویی ۲۰ درصدی در واردات کنجاله سویا از طریق بهرهور کردن برداشت یونجه بدون افزایش سطح زیر کشت این محصول در کشور، ادامه داد: از این طریق در دامهای نشخوار کننده که میتوانند از یونجه بهعنوان منبع تامین پروتئین به جای سویا استفاده کنند، میتوان حدود ۸۰۰ هزار تن کنجاله سویا را از طریق یونجه با کیفیت تامین کنیم.
آقاشاهی توضیح داد: داستان مشابهی در ارتباط با ذرت نیز وجود دارد. بهعنوان مثال سیستم برداشت ذرت علوفهای ما دارای اشکالات زیادی است، و به همین دلیل بلال در بوته ذرت به درستی خرد نمیشود. این باعث میشود تکههای بلال بهعنوان مازاد ته آخورگاوداریهای شیری باقی بماند و جیره نویس با اطلاع از این داستان، در زمان جیره نویسی این کسری منبع انرژی را از ذرت دانهای یا جو جبران میکند.
وی خاطرنشان کرد: ما در سال زراعی گذشته، با صرف آب، خاک و نهادههای کشاورزی، دست کم چیزی در حدود ۱۴ میلیون تن ذرت علوفهای برداشت کردیم که با توجه به دلیل بهرهوری پایین و نامناسب در ساختار برداشت و سیلاژ، هم در حوزه ماشینآلات و هم در حوزه تاسیسات متوسط هدر رفت ۲۰ درصدی این محصول را داریم که این به مفهومی پرت دو میلیون ۸۰۰ هزار تن منبع مواد مغذی به ویژه انرژی و فیبر ارزشمنداست.
آقاشاهی یادآور شد: توجه به این خلاء بهرهوری درهمه زمینهها از ابتدای زنجیره تولید زراعی (کاشت داشت و برداشت) تا مصرف نهادهها و تولید محصولات دام و طیور از مسیر افزایش بهرهوری، میتواند وابستگی صنعت را به واردات نهادههای دامی کاهش دهد.